Anak Yasin Sulaiman akhirnya dapat lepas rindu, tiga bulan terpis4h… Sempat tegur bapa sebelum masuk m4hk4mah

KEHADIRAN dua anak Yasin Sulaiman iaitu Samer dan Malaika di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Rabu bagi memberi sokongan kepada bapanya mencvri perhatian.

Samer, 18 dan Malaika, 14, dilihat hadir bersama bapa saudara mereka, Zain Sulaiman ke mahkamah tersebut bagi mengikuti sebutan semula k3$ Yasin di dua mahkamah berasingan berkaitan tudvhan mengedar d4d4h jenis g4nja dan menanam 17 pokok dalam pasu plastik dipercayai d4d4h.

Kedua-dua remaja berkenaan tenang sepanjang berada di mahkamah malah dilihat sempat menyapa bapa mereka ketika penyanyi lagu Mimpi Laila itu dibawa masuk ke perkarangan mahkamah.

Samer yang tampil berkemeja putih manakala Malaika berbaju putih dan berseluar hijau turut sempat melambai ke arah media yang hadir membuat liputan sebelum men1ngg4lkan perkarangan mahkamah.

Malaika hadir bersama ahli keluarga yang lain.

Sebelum ini abang kepada Yasin iaitu Zain, 50, pernah memberitahu anak-anak penyanyi itu tabah dengan apa yang berlaku.

Malah Samer dan Malaika tabah menghadapi dugaan menimpa bapa mereka selain menunggu kepulangan Yasin.

Sementara itu, ketika sebutan semula k3$ di Mahkamah Majistret, pihak pendkwaan meminta k3$ itu ditangguhkan bagi membolehkan s1asatan lanjut dilakukan berhubung pertudvhan komposer itu berkaitan menged4r dad4h jenis g4nja seberat 214 gram pada Mac lalu.

Yasin kelihatan ceria ketika dibawa ke mahkamah.

Permohonan itu dibuat pendkwaraya, Mohd Asnawi Abu Hanapiah dihadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah dan mahkamah menetapkan 6 Julai ini untuk sebutan semula k3$ tersebut.

Mengikut pertvduhan itu Yasin atau nama sebenarnya Muhammad Yasin Sulaiman, 47, didkwa mengedar d4d4h berbah4ya jenis g4nja anggaran berat 214 gram di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini pukul 5.30 petang pada 24 Mac 2022.

Bagi pertudvhan tersebut Yasin didkwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihvkum 39B(2) akta sama yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup atau g4ntung sampai m4t1 dan jika tidak dihukvm m4t1 hendaklah diseb4t tidak kurang 15 seb4tan jika sabit k3$alahan.

Sementara itu, di Mahkamah Sesyen, Hakim Jamaludin Mat mengekalkan pertudvhan menanam 17 pokok g4nja dan menetapkan tarikh sama untuk serahan dokumen berkaitan k3$.

Abang kepada Yasin iaitu Zain Sulaiman sedang berbincang dengan peguam.

Bagi pertudvhan itu, Yasin didkwa telah menanam 17 pokok dipercayai g4nja di dalam pasu plastik yang diperolehi secara terus atau tidak langsung.

k3$alahan itu didkwa pada waktu, tempat serta tarikh sama, yang mana pertudvhan dikemukakan mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta D4d4h Berbah4ya 1952 yang boleh dihvkum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun k3$eksaan yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan seb4tan tidak kurang daripada enam kali jika s4bit k3$alahan.

Yasin diwakili peguam Arif Azmi, Azizul Shariman Mat Yusof dan Yusmadi Yusoff.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LMP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumatPress

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*